1. PROJELER & EĞİTİMLER

ERASMUS+ AB PROJESİ (KA203, 2015-2017, ODTÜ)

MeWeWhole –  Me, My Country, Our World: Stimulating ESD Competences of Teachers through 3 level module: Me, my country, our world /Our Common ESD Book.

Bu proje kapsamında öğretmenlerin sürdürülebilirlik için eğitim üzerine yeterliklerini geliştirebilmek için, hem sınıf içinde hem de sınıf dışında uygulayabilecekleri yer temelli, eylem odaklı, gerçek öykülere dayalı bir kitap ve el kitabı geliştirdik.
Öğrencilerine özel alanlardaki gerçek öyküleri anlatan öğretmenler çoğu. kez “keşke bizim okulumuzun yakınında da böyle yerler olsa da, ben de benzer gerçek öyküleri anlatıp sınıf dışı uygulamalarını yapabilsem!” diye düşünmüştür.
Bu kitapta yer alan gerçek öyküler ve önerilen sınıf dışı etkinlikler; yaşadığımız yerin, Dünya’nın neresi olursa olsun, “özel” olduğuna dair ilham vermek için yazılmıştır. Bu nedenle, Avrupa’nın özel alanlarından paylaştığımız gerçek öykülerin, sizin yaşadığınız yerlere ait öyküleri keşfetmenize ve sınıf dışı etkinliklerle bu yerleri tanımanıza yardımcı olacağını umuyoruz.

Ben, Biz, Hepimiz. Öğretmenler için Alan Gezisi ve Değerlendirme El Kitabı.

Bu kitaptaki öykülerin her birine bir sınıf dışı etkinlik eşlik etmektedir. Bu etkinlikler bize gözlerimizi kullanmamızı ve biraz da araştırma yapmamızı önermektedir. Ancak ayrı ayrı öykülerin farklı kokular, yiyecekler, atmosfer olayları ile nasıl da zenginleştiğini fazla gözden kaçırmamak; bunları algılayabilmek için bütün duyularımızı kullanmak gerektiğine de dikkat çekmek istiyoruz. Çevremizle gerçekleşen deneyimlerimiz duyularımızla zenginleşir. Duyularımızı kullanmak çevre ve sürdürülebilirlik için eğitimin temelini oluşturan önemli unsurlardan birisidir. Çünkü duyular çevremizle uyum sağlamak için en önemli yardımcılarımızdır.

ERASMUS+ AB PROJESİ (Change the Story, KA201, 2019-2022, AİÇU)

Bu projede çocukların ve gençlerin dijital teknolojileri kullanarak iklim krizi hakkında güçlü, merak uyandırıcı hikayelerle güçlendirmeyi, geliştirmeyi ve bu hikayeler sayesinde diğer kişilere de ilham vermeleri amaçlanmıştır.Proje sonunda toplam 6 çıktı elde edilmiştir. Bunlar şöyledir.
1) Dijital öğrenme ve iklim değişikliği eğitiminin 5 ülkedeki (İngiltere, Avusturya, İtalya, Macaristan ve Türkiye) durumunun incelenip, raporlanması
2) Change the Story projesinin pedagojik çerçevesinin oluşturulması.
3) Dijital öğrenme platformu oluşturulması
4) Etkinliklerin geliştirilmesi ve Pilot Uygulamanın Yapılması
5) Değerlendirme araçlarının geliştirilmesi
6) Kapasite geliştirme ve öğretmenlerin desteklenmesi
Proje sonunda geliştirdiğimiz tüm materyallere ve  5 ülkeden öğrencilerin iklim krizi hakkında oluşturdu dijital hikayelere projenin web sitesinden ulaşılabilirsiniz. Link

TÜBİTAK 4004 PROJESİ, ODTÜ, 2019

Sürdürülebilir Kalkınma için Mühendislik Uygulamaları: Yeşil STEM.
Bu projenin amacı, ortaokul matematik ve fen bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilirlik kavramı ile bütünleştirilmiş mühendislik uygulamaları eğitimi alanındaki, bilgi, beceri ve farkındalıklarını geliştirmek ve uygulamaya yönelik deneyimlerinin artırılması amaçlanmıştır. Proje kapsamında fen ve matematik öğretmen adaylarına yönelik, kapsamı sürdürülebilirlik odaklı yeşil STEM etkinlikleri olan uygulamalı bir eğitim gerçekleştirilmiştir. Etkinliklerin başlıkları şöyledir:
Issız Adada Tek Başına
Mühendislik, Teknoloji ve Doğa: Bir Gölü Anlamak
Hava Kalitesi Etkinliği: Nefesimiz Cebimizde
Dinazor, Fosil, Petrol ve Toprak
Nesli Tükenmekte Olan Türler Sergisi
Kompost Yapımı ve Biyoyakıt Üretimi
Etkinlik kitapçığına bu linkten ulaşılabilir.